Articole

Tratarea bulimiei cu remedii florale Bach

Florile lui  Bach şi bulimia

 Bulimia este o perturbare a comportamentului alimentar care se caracterizează, în general, prin mâncatul compulsiv. Deşi etimologia cuvântului (greacă) înseamnă “foame de lup”, originea acestei boli nu este întotdeauna una fiziologică (apetit exagerat), ci mai curând una de natură psihică. Florile lui Bach vin în întâmpinarea unor astfel de manifestări prin abordarea holistică pe care o realizează.

De obicei, bulimia apare în urma episoadelor de anorexie (a cărei etiologie este frica, negarea şi ura  de sine).  După ce se instalează bulimia, frica şi respingerea devin teroare fără speranţă, care se manifestă printr-o frenetică umplere şi curăţire (purgare) a urii faţă de sine  prin intermediul mâncării. Remediul indicat pentru ura de sine este Holly.

Respingerea de sine înseamnă uneori şi o respingere a celor din jur, ceea ce duce la însingurare. Această singurătate provine şi din timiditate, din teama că nimeni nu va înţelege problemele sau că imaginea va fi afectată. De aceea, acestor persoane le este foarte greu să vorbească despre problemele lor (uneori păstrează “secretul” ani de zile sau toată viaţa) şi încearcă să şi le rezolve singure. În acest caz este indicat Mimulus. Adeseori, din cauza anturajului sau obligaţiilor de serviciu, aceste persoane nu se pot retrage în solitudine pentru a-şi satisface această dependenţă de mâncare, declanşată chiar şi la cea mai mică senzaţie de foame, şi atunci apare un soi de panică (ca în orice caz de dependenţă). In acest caz, este indicat Rock Rose (doar ocazional, în situaţii acute).

Unele persoane, aflate la polul opus, evită singurătatea (să rămână singure cu propriile probleme) şi caută compania anturajului. Dacă aceasta le lipseşte, se vor refugia în mâncare. Este vorba de o neacceptare sau respingere parţială a propriei vieţi sau persoane, şi anume a acelei părţi care este mai puţin “roză” sau are dificultăţi. In cazul lor se recomandă Agrimony.

Alţii au un respect de sine foarte scăzut, simt că nu au nici o valoare, au tot timpul un sentiment profund de ruşine şi vinovăţie, chiar şi când mănâncă normal. In cazul lor e indicat Pine.

Mai toate persoanele bulimice au avut în trecut o experienţă negativă, de obicei sexuală, care le-a  afectat psihic. Dacă bulimia este declanşată de o conjunctură asemănătoare cu cea din trecut, este indicat Star of Bethlehem (doar ocazional).

In cazul persoanelor care simt o uşurare temporară în timpul masticării alimentelor şi recurg la aceasta pentru a-şi “măcina gândurile”, se recomandă White Chestnut, care calmează toate aceste gânduri obsesive şi recurente (doar ocazional).

Episoadele prelungite de bulimie sunt însoţite de depresie, iar mâncarea mai are şi rolul de a umple golul interior şi lipsa de speranţă. In acest caz este indicat Gentian, iar dacă depresia este severă, şi Gorse (acesta mai este numit şi “raza de soare din sticluţă”). Antidepresivele,  recomandate de către medicina alopată, blochează energiile corporale şi, implicit, pofta de mâncare. In curele de slabire (vezi U.S.A.) se recurge la ele, adeseori în mod abuziv,  fără să se ţină cont de efectele adverse şi dificultăţile care apar când se încearcă reducerea sau eliminarea lor.

Alteori, bulimia se declanşează după perioade prelungite de înfometare sau înfrânare a apetitului la persoane care sunt, în general, foarte controlate şi excesiv preocupate de greutate şi de numărul de calorii ingerat. Acestea îşi impun un regim foarte sever la care corpul, în cele din urmă, clachează. In cazul lor este indicat Rock Water.

Preocuparea excesivă pentru propria imagine duce la teama de a se îngrăşa, iar mâncarea devine un duşman. Remediul cel mai adecvat este, ca şi pentru ura de sine, Holly. “Holly ne protejează de tot ce este altceva decât Iubire Universală; Holly deschide inima şi o conectează la Iubirea Divină” (Dr. Bach). Mâncarea este una dintre formele de manifestare ale Iubirii Universale faţă de noi, oamenii.

In cazul regurgitării provocate mecanic, corpul este supus la un efort mare iar urmările sunt: cearcăne, vase sanguine periferice sparte la nivelul globilor oculari sau al feţei, declanşarea unui program de “acumulare” care duce la o îngrăşare nesănătoasă, chiar dacă se mănâncă puţin (sau mai rămân puţine alimente în stomac). Toate aceste urmări accentuează neacceptare propriei imagini, caz în care este indicat Crab Apple.

Pentru a evita pierderea controlului în faţa mâncării, se recomandă Cherry Plum şi Walnut.

După o introspecţie sinceră şi serioasă, în funcţie de felul de a fi şi de a reacţiona al fiecăruia, se aleg până la 7 dintre aceste remedii şi se creează un preparat personalizat. Acţiunea acestui remediu este mai rapidă şi mai eficientă dacă se realizează o conştientizare a ceea ce este eronat în atitudinea Dvs. faţă de Dumnezeu, de viaţă, de sine şi de alimentaţie. Sfântul Evanghelist Ioan spune că “noi îl iubim pe Dumnezeu pentru că mai întâi ne-a iubit El pe noi”. Alimentele care ne sunt puse dinainte, ca şi aerul pe care îl respirăm, sunt o formă de manifestare a acestei Iubiri Divine. Cel puţin la început, nu vă impuneţi să-l iubiţi pe Dumnezeu şi să vă iubiţi, ci doar lăsaţi-vă iubit de către El şi prin intermediul  mâncării.

Deşi îşi doresc să se însănătoşească şi iau şi remediile, vechiul mod de a privi mâncarea revine şi se recurge deseori (cel puţin în primele săptămâni) la regurgitarea mecanică, ceea ce atrage după sine toată cohorta de efecte şi sentimente neplăcute. In acest caz se utilizează şi Chestnut Budcare ajută în a învăţa din greşelile trecutului şi a nu le mai repeta.

Astfel, pentru alegerea remediilor adecvate, dacă sunteţi o persoană de tipul Mimulus veţi avea nevoie de: Mimulus, Holly, Crab Apple, Cherry Plum, Chestnut Bud şi Walnut.

Dacă sunteţi un Agrimony, un Pine, sau un Rock Water, atunci înlocuiţi Mimulus cu remediul corespunzător.

Dacă suferiţi şi de depresie, atunci adăugaţi Genţian sau Gorse.

Dacă recurgeţi la alimente doar când doriţi să vă “măcinaţi” gândurile, aveţi nevoie de: White Chestnut, Cherry Plum, Chestnut Bud şi Walnut.

 Ocazional, e posibil să aveţi nevoie şi de Rock Rose sau Star of Bethlehem.

 Didina Iordache

e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Mai multe despre: Florile lui Bach

Copyright (c) CRISTERA 2008-2015. All rights reserved.